Blog

Thuisbatterij kopen? Kritisch over thuisbatterijen of thuisaccu’s.

Om gelijk met de deur in huis te vallen. Een thuisbatterij of thuis accu voor opslag en gebruik van overtollig stroom die je opwekt van je zonnepanelen is gewoon niet rendabel. Als je het doet om geld te besparen kun je beter het geld op de bank voor 10 jaar vastzetten. Dan haal je meer rendement uit je geld. Doe je het vanuit het oogpunt van een beter milieu dan is kun je het overwegen. Al is mijn mening dat een batterij nog steeds meer belastend is voor het milieu op lange termijn.

Een rekensom op basis van een 10 KWh thuisaccu. Volgens google kost een thuisbatterij tussen de € 7000,- en € 10.000,-. Maar als je goed zoekt kun je wel iets goedkoper. Ik heb zelf wat offertes opgevraagd en rond de € 6500,- incl. installatie kun je wel komen met een goed bedrijf en goed product. We gaan uit van een stroomprijs incl. btw en heffingen van € 0,25.

Meest optimale situatie die de verkopers je voorhouden.

Je wekt elke dag die extra 10 KWh op via je zonnepanelen. Die sla je op en verbruik je als de zon niet meer schijnt. Dat is dan 365 dagen * 10KWh. Dat is dan 3650 KWh * 0,25. € 912,50 besparing per jaar. Dan heb je de accu in iets meer dan 7 jaar terugverdient. De batterijen gaan 5 tot 10 jaar meestal mee. Dus 3 jaar is het pure winst. Wat ze je vergeten te vertellen is dat voor terug levering je ook nog € 0,07 zou krijgen. Dus dat is normaliter ook 255,50 per jaar voor je terug geleverde stroom. Of zelfs gesaldeerd. Dan kan het helemaal niet uit. Maar dat verdwijnt binnenkort dus die laten we voor nu achterwege.

Dus je terugverdientijd is niet 7 jaar. Het is namelijk 912,50 – 255,50 = € 657,-. Hiermee is de terugverdientijd ineens 9 jaar en 10 maanden. Dus bijna de hele gebruiksperiode van de accu. Dit is alleen in de meest optimale situatie.

Echte wereld situatie

Ik neem hiervoor mijn persoonlijke energie verbruik en opwekking. Mijn verbruik over 2023 is 3806 KWh geweest. Terug levering is 1418 KWh. Netto verbruik is 2388KWh. Voor de vergelijking gaan we uit van de € 0,25. Dus mijn besparing als ik de batterij optimaal zou gebruiken is € 354,50. Ik heb 10 zonnepanelen liggen van 300Wp met micronconverters op een plat dak die de hele dag in de zon staat. Ons verbruik  is gemiddeld voor het gezin en het soort huis wat ik heb.

Als we dus uitgaan van de optimale opslag en verbruik van overtollig opgewekte stroom. Dan is mijn terugverdientijd dus 18 jaar en 4 maanden. Dan moet de batterij al lang zijn vervangen. Het kan dus helemaal niet uit. En dat is nog steeds in een optimale situatie waarin ik alle overtollig opgewekte stroom op kan slaan en verbruik.

En daar zit ook nog het probleem. Ik verbruik juist minder stroom in de zomermaanden. Het is langer licht, ik ben meer buiten in de tuin of op pad. Dus het verbruik in de avond is niet die 10KWh. Dat is meer richting de 5. Dus daarmee gaat de volgende dag maar 5KWh overtollig

Op een goede zonnige dag wek ik meer dan 19KWh op. En zou ik de accu volledig kunnen opladen. Maar in de winter is het max 3KWh op een dag. En die verbruik ik meteen. Die optimale dagen is niet meer dan 4 maanden. Dus neem je dat ook nog mee in het geheel dan is de accu verre van rendabel.

Beter alternatief voor geld besparen is rentevast sparen.

Als voorbeeld een centraal beheer rekensom gedaan op 29-05-2024.

https://www.centraalbeheer.nl/sparen/rentevast-rekening/spaarbedrag-berekenen

€ 6500,- 10 jaar vastzetten met een rente van 3,05. Dan kom je uit op € 8778,-

Even ter vergelijking. Thuisbatterij aanschaffen en ideale (onrealistische) scenario is 3 jaar winst van 255,50,- Dus na 10 jaar heb je € 766,-. Dat is dus een verschil van € 8012,- Ten opzicht van rentevast sparen.

Conclusie

Thuisbatterijen zijn gewoon een verspilling van geld en niet te vergeten van grondstoffen. Het is verre van rendabel, ook de kosten van aanschaf van een thuis batterij zijn hoog. Pas als de prijzen met 50% dalen komen de batterijen in de buurt om rendabel te worden. Dus als je voor het geld wil gaan dan zet je het op de bank. Doe je het voor het milieu. Dan is meer zonnepanelen misschien wel de beste optie. Of misschien iets kritischer kijken naar je eigen verbruik.